Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Σέριφο, Κίμωλο και Αντίπαρο. Έχει έκταση 83τ.χλμ. και η ακτογραμμή του φτάνει τα 70 χλμ. Η απόσταση απο τον Πειραιά είναι 75 ν.μ. Διαθέτει καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά και με τα γύρω νησιά με συμβατικής ταχυτητας επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία καθώς και με ταχύπλοα.
Είναι το νησί με τις σχεδόν απείραχτες φυσικές ομορφιές, τους κατάλευκους παραδοσιακούς οικισμούς, τις αμέτρητες εκκλησίες και τους φιλόξενους ανθρώπους. Η πλούσια ιστορία του νησιού, που αποτυπώνεται σε κάθε σοκάκι του και οι εναλλαγές των τοπίων του, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Η περιήγηση στη Σίφνο είναι γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις και ικανοποιεί όλα τα ενδιαφέροντα. Αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και μοναστήρια, καταπράσινα τοπία και άγριοι ορεινοί όγκοι, απέραντες αμμουδιές και μικροί προστατευμένοι όρμοι που παίζουν με τα κύματα του Αιγαίου.
Για να απολαύσει κανείς τις σπάνιες ομορφιές του Σιφνέικου τοπίου, αξίζει να πεζοπορήσει βαδίζοντας στα παλιά γραφικά μονοπάτια.
Τα χωριά της Σίφνου είναι: Απολλωνία (πρωτεύουσα), Άνω Πετάλι, Εξάμπελα, Κάστρο, Κάτω πετάλι, Καταβατή και Αρτεμώνας. Παραλίες του νησιού είναι οι Καμάρες (λιμάνι), Βαθύ, Φάρος, Φασολού, Σεράλια, Αποκοφτό, Πλατύς Γιαλός, Βρουλίδια, Φυκιάδα και Χερρόνησος.
Η Σίφνος αποτελεί το προπύργιο της ανάπτυξης και διάδοσης της αγγειοπλαστικής στον Κυκλαδικό χώρο. Τα πρώτα δείγματα αγγειοπλαστικής τέχνης χρονολογούνται από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (αγαλματίδια, διακοσμητικά και χρηστικά σκεύη) και από τότε ως και σήμερα συνεχίζεται η τέχνη αυτή.
Τέλος, θα απολαύσετε το καλό φαγητό. Η Σίφνος ειναι πατρίδα του διάσημου μάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ που ειναι και ο συγραφέας του πρώτου στην Ελλάδα βιβλίου με συνταγές μαγειρικής.